София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Министър Пулев: Стокообменът с Румъния през 2022г. е рекорден - достига близо 8 млрд. евро

Пулев предложи подписване на Меморандум за разбирателство с фокус върху иновациите, дигитализацията и високите технологии


Активизиране на сътрудничество в областта на иновациите, дигитализацията, високите технологии, инвестиции в стартиращи компании, цифрова свързаност и научни изследвания обсъдиха министрите на иновациите и на електронното управление Александър Пулев и Георги Тодоров по време на среща с министъра на изследванията, иновациите и цифровизацията на Румъния Себастиан Бурдужа.  

Пулев и Тодоров са в Букурещ за Министерската среща по дигитална трансформация, в рамките на дейностите по подготовката на срещата на върха на Инициативата „Три морета“, която ще се проведе на 6 септември. 

Министър Пулев подчерта, че двете страни имат потенциал за задълбочаване на отношенията в сферата на иновации, стартъп екосистемата, в развитие на технологиите и цифрова свързаност. Пулев отправи предложение за подписване на Меморандум за разбирателство между България и Румъния с фокус върху иновациите, дигитализацията и високите технологии.

На срещата беше изтъкнато засилването на икономическите отношения в контекста на подписаната декларация за издигането на двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство от страна на  президентите на България Румен Радев и на Румъния Клаус Йоханис. Те се обединиха около мнението, че подписаната през март тази година Декларация е нов етап на отношенията между двете страни.

По данни на МИР Стокообменът с Румъния през 2022г. е рекорден като достига близо 8 млрд. евро, което е ръст от 23.7%, спрямо предходната година. Румъния е вторият по големина наш външнотърговски партньор след Германия.