София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Министърът на икономиката: В България няма локдаун, бизнесът ще работи след 21-и декември

Лъчезар Борисов коментира противоепидемичните мерки в страната
7 сЕвроком 731

Фирмите могат да кандидатстват по най-бързия начин и да получат обезщетенията по 24 лева на ден почти веднага. Процедурата е изключително опростено, би трябвало по време на празниците да получат част от своите средства. Това коментира министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на Канал 3.

"ОТ БСП питат защо бюджетът помага на социалната сфера, на работещите. А нима не трябва? 550 млн. лева държавата е инвестирала в мярката 60/40. Аз общувам с бизнеса, няма недоволни от тази мярка. Цялата здравна система навакса много през лятото, беше пренастроена, тя е заредена с абсолютно всички лекарства и предпазни мерки. Нашите медици имат достъп до предпазни средства, ваксините идват всеки един момент", допълни той.

"Имаме доста сериозен враг в лицето на коронавируса, считам, че правителството изобщо не е закъсняло. Ние сме взели мерки по международни протоколи, на един много дълбок анализ. Тези мерки са взети на един статистическо-медицински анализ. Това направи България следвайки протокола. При нас пикът на пандемичната криза се разви по-късно, в сравнение с другите страни, затова тези мерки се взеха по-късно. Реално в България няма локдаун, частично затваряне на кое? Цялата държава работи, с изключение на моловете, да има ефект върху ресторантьорския бранш. Намерихме баланс между строгостта на противоепидемичните мерки и свободата на търговията. Една много малка част от бизнеса е засегната, обещанието е за три седмици и ние трябва да спазим това обещание", каза още министър Борисов. 

По думите му бизнесът не трябва да се стяга за удължаване на мерките, защото е дадено обещание и бизнесът ще работи след 21-и декември.