Начало Новини Предавания На живо

Младен Маринов: Остава засиленото полицейско присъствие в района на Враца

Ще предприемат мерки срещу междуфамилни спречквания и провокации

Младен Маринов: Остава засиленото полицейско присъствие в района на Враца

Ще предприемат мерки срещу междуфамилни спречквания и провокации

2 месецаКрими 96Боряна Райчева


Остава засиленото полицейско присъствие в района. Усилията ни ще са в посока по-бързо събиране на доказателства. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов на съвместен брифинг на Прокуратурата и Министерството на вътрешните работи в Окръжна прокуратура - Враца по случая с убийството на момиче в село Галиче.

„Наистина става въпрос за един много тежък инцидент - жестоко убийство на млад човек заради подбуди, които са присъщи по-скоро на животните, а не на хора. Тези подбуди са на много ниско ниво. Как се е стигнало до този инцидент мисля, че всеки може да направи този анализ. Г-н Гешев обърна внимание на превенцията и на друг много важен фактор – възпитанието. Виждате, че едно от нещата в профила на другите извършители на такива престъпления, е липсата на образование“, заяви министър Маринов.

Той допълни, че няма как времето да бъде върнато назад, но със съвместните дейности на МВР, Прокуратурата и местната власт, са успели да открият извършителя и да му попречим да извърши следващо такова престъпление. Маринов изрази надежда, че този път ще остане за по-дълго в затвора, тъй като той има осъдителни присъди – пробация и условна присъда. Той уточни, че в случай на непълнолетен извършител, законът има определени изисквания към наказанието, с оглед възрастта на извършителя.

„Това обаче е най-тежкото престъпление и тези неща не биха помогнали на близките, роднините и общността там, тъй като проведохме срещи с хора от тази махала и те са с много обострени чувства към извършителя и неговата фамилия. Това беше една от целта да посетим село Галиче, за да предприемем, с местната власт, мерки срещу усложняването на обстановката за междуфамилни спречквания и провокации. Това, което предприемаме отсега нататък е засилено полицейско присъствие“, допълни министърът на вътрешните работи. По думите му кметът ги е уверил, че работи по проект за изграждане на видеонаблюдение.

„По отношение на взаимодействието с Прокуратурата, то е на много добро ниво и така трябва да бъде, защото това е единственият гаранция за резултат. Още в нощта на събота срещу неделя бяха проведени процесуално-следствени действия, за да не се даде възможност на извършителя да изгради алиби и да заблуди разследващите. Институтът по криминалистика работи цял ден в неделя, за да събере категорични доказателства“, обясни Маринов.