София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Мутафчийски: Тенденцията е на нарастване на случаите на COVID-19 (НА ЖИВО)

Няма някаква особена динамика в ситуацията на Балканите и в Европа
пропускане
9 чЗдраве 351 Ивана Иванова

Намираме се около нивата на октомври мин. г. Тенденцията е на нарастване на случаите на COVID-19. Това коментира ген. Венцислав Мутафчийски на редовен брифинг на Националния оперативен щаб.

"Доволни сме от постигнатите резултати до момента. С необходимата загриженост и тревога следим всяко едно число. Следим нарастването на случаите, но въпреки това отчитаме нещо, което към момента е добър знак - нямаме наплив и натиск върху лечебните заведения. Има достатъчно свободни легла и лекарите работят спокойно. Това ни дава възможност да вървим уверено и следваме плана, по който действаме. Отправното число е 200 и малко над 200 заболяемост за 14 дни, която заболямеост дава възможност на системата да работи нормално", заяви здравният министър Костадин Ангелов.

"По отношение, 6370 са потвърдените случаи за последните 7 дни, 3678 са излекувани за същото време. 42% е заетостта на интензивните легла, като най-висока тя е в Благоевград, Силистра, София-град и Хасково. 729 са активните случаи към днешна дата на лекари и медицински сестри", продължи с данните здравният министър.

"Няма някаква особена динамика в ситуацията на Балканите и в Европа. За 127,4 на 100 000 е заболяемостта за последните 14 дни, което ни отрежда 25-о място в ЕС и пето в ЕС. 3,4 на 100 000 е смъртността у нас, което ни отрежда 15-о в ЕС", обобщи данните доц. Ангел Кунчев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!