София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Над 200 кучета живеят в потресаващи условия в столичен приют

Те живеят в мръсотия и непочистени клетки, без вода, светлина и достатъчно пространство

2 месецаОбщество 24 Лазар Лазаров

В мръсотия и непочистени клетки, без вода, светлина и достатъчно пространство. Над 200 кучета живеят в потресаващи условия в приюта в столичния район „Връбница“.

Доброволец успява да влезе там на проверка, а резултатите са шокиращи. 

„Всичко е шокиращо. Влизаме и директно от портала се насочвам с камерата към животните. Лоша санитарна обстановка, кучетата спят във фекалии, в различни секрети. Първата проверка я направихме в 10:30 ч., час и половина след началото на работния ден. Обстановката вътре беше потресаваща, всичко беше в цвят, в който не трябва. Кучетата бяха без вода, във водата имаше фекалии, храна. Ужасяващи картини, имаше кучета в несвяст – това беше на 6 ноември. На проверката във видеото дойдохме в 15 ч. към края на смяната на целия екип и ситуацията не беше по-различна. Отново заварихме кучета без вода, завряни по 10 в един бокс, което е крайно недопустимо. Видимо кучетата са в депресия. На други не е ясно какво им е състоянието“, разказа в „Тази сутрин“ Алек Топалов, който е доброволец.

На това ужасяващо място се намират около 200 животни, които са поставени в едва 30 клетки. Въпросният приют всъщност е стационар на клиника, в която изпращат кучета, след като бъдат кастрирани. Повечето са с рани след операцията и се изсипват там, за да се свестяват след упойката, допълни той. 

За да влезе там, Алек Топалов намира контакти през общински съветник, а оттам и през депутат. По думите му според законодателството само депутат може да осъществи контрол на дейността на това място.

„Като влязохме работещите там имаха голямо желание да ни изгонят, да не заснемем нищо и да не изнесем информация. Както каза единият лекар: „пак ще ни разнасяте из социалните мрежи, по телевизията ще ни дават. Аз вървя с камерата и буквално каня всяко лице да отидем и да сложим вода на кучетата, а лекарят отговаря най-нагло, че това не е негово задължение“, допълни Алек Топалов пред бТВ. 

За мястото отговаря общинското предприятие „Екоравновесие“. То разполага с още два обекта - приют в Сеславци, където пристигат млади животни и се отглеждат от доброволции и приют в Горни Богров за възрастни животни, където за 1500 кучета се грижат между четири и седем гледачи.

bTV сигнализира ОП „Екоравновесие“. Оттам отговориха, че няма да коментират, докато не получат разрешение от Столична община. Екипът ни се свърза и с общината и очаква реакция и оттам.

Снимка: БГНЕС