София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Над 35% от лифтовете в България са без документи за въвеждане в експлоатация

ВАП сезира ДНСК и ДАМТН да предприемат мерки, свързани с безопасната експлоатация на лифтовете

Над 35% от лифтовете в България са без документи за въвеждане в експлоатация

ВАП сезира ДНСК и ДАМТН да предприемат мерки, свързани с безопасната експлоатация на лифтовете

1 мПравосъдие 312 Галин Тозев


43 лифта и въжени линии в България са без документи за въвеждане в експлоатация и без данни за издадени разрешения за строеж. Липсват данни за техническото състояние на 14 обекта, а за 49 няма данни за наличие на издадени строителни книжа и за въвеждане в експлоатация. Четири от тях са в лошо техническо състояние, но същите не се експлоатират. 

Нарушенията са установени след проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН), възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП). Проверката е била за спазване на нормативните актове по устройство на територията, както и за безопасна експлоатация и технически надзор на всички кабинкови и открити въжени линии в страната. Тя е обхванала всичките 120 броя линии. 

Най-често повтарящи се нарушения на строителните правила и норми са във „Витоша“ –13 бр. съоръжения; „Белица“ – 7 бр. съоръжения и „Мальовица“ – 5 бр. съоръжения, съобщават от пресцентъра на ВАП. 

Констатирани са и нарушения на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на въжени линии. На контролните органи е разпоредено да изследват и преценят какви са възможностите за узаконяване на незаконните линии. Компетентните органи трябва да обмислят и възможността за спиране от експлоатация и премахване на строежите, за които няма строителни книжа или не са безопасни.