София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Национална кампания „Заедно срещу рака на гърдата“

Кампанията на жените мотористи насочва вниманието за важността на ранния скрининг

5 мЗдраве 302

На 4 октомври 2023 година, за пета поредна година, Сдружение на жените мотористи „Lady Bikers Mpowered Bulgaria“ стартира едномесечна Национална кампания „Заедно срещу рака на гърдата“.

Днес знаем, че проблемът изисква гласност, осъзнаване и взаимност – от цялото общество, всеки ден. Ранното откриване на рака на гърдата може да спаси живот и никоя жена не трябва да го загуби заради неведение или неосведоменост относно болестта. Ракът на млечната жлеза представлява 25% от всички злокачествени заболявания. В България смъртността от рак на гърдата е по-висока от средните стойности за Европа, като всяка година заболеваемостта се увеличава. По данни за 2022г, 68% от лекуваните пациенти с рак на гърдата в България са били диагностицирани в стадий II и III и едва 12% в стадий 0-I. Ранното откриване и подобренията в лечението на заболяването означават, че повече хора се справят със заболяването и по-малко хора умират от рак на гърдата.

Кампанията на жените мотористи насочва вниманието за важността на ранния скрининг при рака на гърдата, защото жените не бива да пренебрегват профилактичните прегледи.

Какво осигуряваме ние:

Безплатни прегледи на 4, 5 и 18 октомври в София и на 28 октомври в Пловдив. Информация за болничните заведения можете да получите на следния линк

Всички прегледи включват клиничен преглед и ехомамография!

Прегледите са част от Кампанията на жените мотористи срещу борбата с рака на гърдата с партньорството на Българско дружество за борба с рака на гърдата.