София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Навални е убит?: „Всичко свърши за няколко секунди“

Източник от затвора твърди, че Навални "вероятно е бил убит с един удар в сърцето"

2 месецаПолитика 4

Daily Mail съобщи изявленията на Владимир Осечкин, руски дисидент и правозащитник, който смята, че синините, открити по тялото на Навални, съответстват на последствията от метода на екзекуцията с един удар.

"Това е стар метод на специалните отдели на КГБ. Те обучават оперативни работници да убиват човек с един удар в сърцето, в централната част на тялото. Това е белегът на КГБ", каза Осечкин.

Според Daily Mail Осечкин е основател на организацията "Gulagu.net", която събира свидетелства на затворници и служители в известни руски затвори.

Той е получил тази информация от човек, който е нает в затвора, където е бил настанен Навални.

Осечкин твърди, че руските власти са можели да убият Навални както са искали, но не са искали да „оставят белег върху тялото, който да води директно към Путин“.

Той добави, че преди смъртта си Навални е бил принуден да прекара между два и половина и четири часа в единична килия на открито, където температурата пада до минус 27 градуса.

„Мисля, че първо унищожиха тялото, като го държаха на студено дълго време и забавиха кръвообращението му до минимум. И тогава става много лесно да убиеш някого, в рамките на няколко секунди, ако оперативният има опит с това “, каза Осечкин, имайки предвид техниката „един изстрел“, която не оставя улики за причината за смъртта.

Управлението на Федералната изправителна служба на Русия за Ямало-Ненецкия автономен окръг съобщи, че Навални се е почувствал зле след разходка в наказателната колония "Полярен вълк" и е загубил съзнание, след което е починал след неуспешна реанимация, а точният модел на смъртта е се разследват.

Да припомним, че най-отявленият критик на Кремъл Алексей Навални беше задържан при пристигането си на летище Шереметиево в Москва на 17 януари 2021 г.

Преди ареста си Навални беше в Германия, където беше прехвърлен през август, след като внезапно му прилоша по време на самолетен полет в Сибир. Лаборатории в Западна Европа заключиха, че Навални е бил отровен с нервнопаралитично вещество от семейството на Новичок.

Снимка: БГНЕС