София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Новият премиер на Украйна – фен на Симеон Дянков?

Алексей Гончaрук мечтае страната му да оглави рейтинга Doing Business

Новият премиер на Украйна – фен на Симеон Дянков?

Алексей Гончaрук мечтае страната му да оглави рейтинга Doing Business

9 месецаИкономика 77 Боряна Райчева


Новият състав на Върховната рада на Украйна назначи за министър-председател зам.-шефа на Офиса на президента с ресор „Икономически въпроси“ Алексей Гончарук.

Той е едва на 35 години и е най-младият премиер на Украйна за 28-те години независимост на бившата съветска република.

Алексей Гончарук има репутацията на един от най-известните юристи в Украйна. Бил е съветник на редица министри и вицепремиера и министър на икономиката Степан Кубив.

През 2007 г. е основал в Киев собствена адвокатска кантора Constructive Lawyers. А от 2015 г. е бил шеф на експертния център Офиса за ефективно регулиране, основан в Киев с подкрепа на ЕС.

Основното обещание на Алексей Гончарук е да подобри нивото на живот на украинците, чиито заплати и доходои са най-ниските в Европа. За целта той обеща да свали ДДС-то и да намали бюрокрацията.

Най-голямата мечта на Алексей Гончарук, за която говори редовно, е Украйна да се качи в първата десетка на рейтинга на Световната банка Doing Business.

Рейтингът се базира на изследванията за бизнес климат по страни Doing Business и е основан през 2002 г. от бившия вицепремиер и министър на финансите на България Симеон Дянков в качеството му на икономист в Световна банка.