София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Новото румънско правителство с първо заседание

„Реално облекчение“ го нарече президентът Йоханис

Новото румънско правителство с първо заседание

„Реално облекчение“ го нарече президентът Йоханис

7 месецаПолитика 17 Боряна Райчева


Новото правителство на Румъния се събира на първо заседание днес.
Заседанието на кабинета трябваше да бъде вчера, но бе отложено за днес по обяд, съобщиха източници от Национално-либералната партия, предаде БТА.
В дневния ред на заседанието са планирани две правителствени постановления - за намаляване броя на министерствата и за разрешаване на ситуацията с около 100 миньори, които от миналата седмица протестират в подземните галерии във въгледобивните мини Парошени и Урикани.
Министрите от правителството на Лудовик Орбан приеха вчера мандатите си от своите предшественици от Социалдемократическата партия.
Президентът Клаус Йоханис присъства на церемонията по предаване и приемане на правомощия в министерствата на външните работи, на вътрешните работи, отбраната и правосъдието. Йоханис неколкократно поздрави Орбан за това, че поема управлението, определяйки го като „реално облекчение“ за всички румънци.
Президентът не скри радостта, че е приключило проваленото и безотговорно, по думите му, управление на Социалдемократическата партия.
Клаус Йоханис е кандидат за втори президентски мандат на изборите, чийто първи кръг е в неделя, 10 ноември. Кандидатурата му е подкрепена от Национално-либералната партия.