София 5 °C София 5°C - ясно небе Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - разкъсана облачност Варна 6 °C Варна 6°C - предимно облачно Бургас 8 °C Бургас 8°C - разкъсана облачност

ОБРАТ: Китай изпревари САЩ и стана най-големият търговски партньор на ЕС

През 2020 г. търговията между Китай и ЕС е на стойност 586 млрд. евро
23 сПолитика 179 Мирослав Митков

Китай е новият най-голям търговски партньор на Европейския съюз, изпреварвайки САЩ през 2020 г. Въпреки че китайската икономика се срина през първото тримесечие на изминалата година заради пандемията от COVID-19, бързото й възстановяване по-късно през годината подхрани търсенето на стоки от ЕС, съобщава Би Би Си, цитирайки данни на Евростат.

През 2020 г. търговията между Китай и ЕС е на стойност 586 млрд. евро, а вносът и износът от САЩ в ЕС е на стойност 554 млрд. евро. През изминалата година вносът на европейски автомобили и луксозни стоки в азиатската страна нараства значително, а междувременно износът на Китай за Европа се възползва от голямото търсене на медицинско оборудване и електроника.

Според Евростат разместването в позициите на европейския пазар се дължи на увеличение на вноса с 5,6% и износа с 2,2% между Китай и ЕС, спада на вътрешната търговия между европейските държави и ограничената размяна на стоки и услуги със САЩ заради пандемията от COVID-19.

Търговията със САЩ регистрира значителен спад както на вноса с 13,2%, така и на износа с 8,2%, добавят от статистическата служба. 

Все още не е ясно дали новият американски президент Джо Байдън ще промени подхода на страната за търговия с ЕС. На фона на несигурното бъдеще на търговските отношения между САЩ и Европа, Брюксел и Пекин се опитват да задълбочат икономическите си връзки, като се стремят да ратифицират инвестиционно споразумение. То е подписано през декември и има за цел да осигури по-добър достъп на европейските компании до китайския пазар. Все още не е ясно дали споразумението ще бъде одобрено от европейските законодатели, някои от които са критични към китайското правителство.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!