София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Обвинената за убийството на Пейо Габриела загуби делата

Децата им остават при родителите на убития

13 дниПравосъдие 13 Васил Василев

Габриела Славова е загубила делата за настаняването на децата ѝ при родителите на Пейо Пеев. Това показа проверка на “24 часа” в Административния съд, където тя подаде жалба срещу акта на социалната дирекция.

Габриела Славова беше арестувана на 21 януари заради убийството на съпруга си Пейо Пеев. Заедно с нея беше задържана и майка ѝ Красимира. Още същия ден от МВР са предали децата на родителите на жертвата, а два дни по-късно социалните ги настаниха по спешност при Орлин и Иванка Пееви. Едното момченце е бебе, а другото е на 6 години. 

По документи и двете са на удушения Пеев. За по-малкото бившият депутат Велико Минков води дело за бащинство, като ДНК експертиза след задържането на Габриела показа, че момчето е от него. В първите дни на разследването Габриела беше под домашен арест. На 29 януари тя и леля ѝ Светлана, която е адвокат, атакуваха заповедта за настаняване на децата при родителите на Пеев пред Административния съд в столицата. На следвщия ден обаче Габриела беше върната в ареста и я пуснаха преди две седмици. През това време магистратите са решили и двете дела в полза на социалната дирекция и са отхвърлили жалбата на майката. Обвинената в убийството на съпруга си е осъдена и да плати общо 2 хил. лв. разноски за адвокати. 

Според Славова децата ѝ са настанени в нарушение на правилата, защото в доклада на социалните служби няма оценка на родителския ѝ капацитет и липсват мотиви. Момчетата са настанени при баба си и дядо си по член от закона за деца в риск, когато са в семейната си среда. В случая обаче бащата е убит, а майката е в ареста.