София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Официално: Радиацията в Архангелск се е увеличила 16 пъти

По-рано беше съобщено за липса на радиация

Официално: Радиацията в Архангелск се е увеличила 16 пъти

По-рано беше съобщено за липса на радиация

9 месецаОбщество 117 Боряна Райчева


На 8 август, в деня на експлозията на тестовата площадка край Ненокс, в Северодвинск, е регистриран скок на радиоактивно излъчване до 1,78 µSv / h.Това следва от материалите на Росхидромет. Към 14:30 радиационният фон в града е нормален.

Позовавайки се на данните на Северната администрация за хидрометеорология и мониторинг на околната среда, агенцията съобщава, че автоматизираните системи за радиационен мониторинг (ASKRO) в шест от осем пункта в Северодвинск са регистрирали превишение на дозата гама радиация 4-16 пъти в сравнение с фоновите стойности.

Съдейки по представената таблица, максималните стойности на 8 август в Северодвинск са варирали 0,11 до 1,78 µSv / h (в параграф „PNZ 1“) със среден произход в града от 0,11 µSv / h. Според Центъра за управление на природата в Архангелск, артикулът PNZ 1 ​​се намира на авеню Труд 48, където се намира детска градина № 66 Белочка.

В 12:30 по московско време, при шест точки на измерване, радиационният фон намалява до диапазона от 0,21 до 0,44 µSv / h, до 13:00 падна до 0,13 - 0,29 µSv / h. Към 14:30 ситуацията се върна към нормалното си и радиацията на фона варира от 0,13 до 0,16 μSv / h. Наблюдава се увеличено лъчение за приблизително два часа.

В Архангелск през целия ден на 8 август радиационният фон остана нормален.

Greenpeace Русия, позовавайки се на данните на регионалното министерство за извънредни ситуации, отчете скок в радиационния фон в Северодвинск до 2 µSv / h.

По-рано беше съобщено, че Единната държавна автоматизирана система за наблюдение на радиационна спирка (EGASMRO) в четвъртък, 8 август, не регистрира увеличение на радиационния фон в Архангелска област като цяло и в частност в Северодвинск.