София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОФИЦИАЛНО: Стево Пендаровски ще се кандидатира за президент на РСМ

Първият тур на президентските избори ще се проведе на 24 април

1 месецПолитика 1 Антония Лазарова

Президентът на Република Северна Македония (РСМ) обяви днес, че ще се кандидатира за втори мандат. В изказването си Стево Пендаровски каза, че никой не може да промени преговорната рамка на Северна Македония с ЕС, нито договора за добросъседство с България.

„Споразумението с България не беше оспорвано три години. Същото споразумение със същото съдържание се превърна в проблем, когато под натиска на старата си комунистическа националистическа гвардия те започна да измисля причини за блокиране, които не са в самия договор. Накрая, тезите, че някой ще промени преговорната рамка с ЕС и ще направи по-добро споразумение с България, са политически мираж“, каза президентът на Северна Македония.

Първият тур на президентските избори ще се проведе на 24 април, а вторият тур на президентските избори заедно с парламентарните избори ще се проведат на 8 май.