София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Огнян Стефанов: Никой не говори за зависимостите на политическия ни елит сега с ГРУ (ВИДЕО)

Журналистът с коментар в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич"
26 сЕвроком 887

Прилепът е в емблемата на разузнаването на Русия, вкарва се и червен карамфил. Така или иначе прилепът остава основният символ на военното разузнаване и руската армия. ГРУ, който се задълбочи в неговата история, разбира, че всъщност това е истинската разузнавателна служба на Русия. В самото ГРУ се шегуват, че КГБ е рекламният продукт на съветските служби, подаван за филмиране, книги, но винаги зад най-големите операции и сериозни и дълбоки действия, винаги някъде отзад е ГРУ. Това коментира журналистът и писател Огнян Стефанов в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич".

Огнян Стефанов, Катя Илиева, Диана Йонкова и Красен Бучков представят книгата "В сянката на прилепа: Руските тайни служби и съдбата на България".

"България винаги е била в полезрението на ГРУ. Има един не много известен факт. Това, че първият заговор за ликвидирането на руския революционер Лаврентий Берия е организиран именно от българи. Те правят няколко сбирки, на които се организират за ликвидирането му. Впоследствие ГРУ разкрива заговора", допълни Стефанов.

"Много сериозна част от политическия елит сега са пряко свързани с ГРУ. Няма друга чужда служба, която да е оказвала толкова голямо влияние върху съдбата на България. Ако не беше така, историята ни щеше да е коренно различна. Никой не говори за зависимостите на сегашния политически и сенчест елит от ГРУ. Има факти, които говорят за това. Доказателство е поръчката за опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му и директора на „Емко“. Доказано е, пък и западните служби знаят, че поръчката идва от български среди. И че те са свързани с военно-промишления комплекс.  И този кръг, който е свързан с кръг от ГРУ, всъщност иска да овладее нови части от тази военна промишленост и от търговията с оръжие", каза още журналистът.