София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Оксфордският английски речник променя дефиницията на „жена“ след оплаквания, че е „сексистка“

Промените идват след като беше създадена петиция миналата година
2 мЕвроком 769

Оксфордският английски речник актуализира дефиницията си на думата „жена“ в последния си преглед на пола, след оплаквания, че е „сексистка“.

В последното издание на световноизвестния речник за първи път се признава, че жената може да бъде „съпруга, приятелка или любовница на човек“. Предишното определение беше ограничено до „съпруга, приятелка или любовница на мъжа“.

Промените идват след като беше създадена петиция миналата година от кампанията Мария Беатрис Джованарди, за да се премахнат всички фрази и определения, които дискриминират или покровителстват жените.

Досега тя е събрала повече от 34 000 подписа и е имал за цел да премахне синоними като „кобила, багаж, женско, фуста, пиле, кобилка и други“ от речника.

В онлайн петицията г-жа Джованарди заяви: „Над една трета от младите жени на възраст между 18 и 24 години са били обект на онлайн злоупотреба.

„Можем да предприемем сериозна стъпка към намаляване на вредата, която причинява на нашите млади жени и момичета, като разгледаме нашия език - и това започва с речника.“