София 3 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 8 °C
Варна 5 °C
Бургас 7 °C
Начало Новини Предавания На живо

Омбудсманът: Менюто в домове за хора с деменция е 67 стотинки, в затвора - 4 лева

"Трябва да се постави въпросът за адекватността на настаняването"

Омбудсманът: Менюто в домове за хора с деменция е 67 стотинки, в затвора - 4 лева

"Трябва да се постави въпросът за адекватността на настаняването"

2 месецаОбщество 5466 Боряна Райчева


В местата за лишаване от свобода не се работи достатъчно с хората. Няма достатъчно социална дейност. Защото ако не се работи достатъчно с тези хора, шансът да се върнат обратно в затвора е огромен. Това коментира омбудсманът Диана Ковачева във връзка с вчерашното си предложение да бъде закрит Софийският градски затвор. 

Ковачева информира, че към днешна дата в Софийския градски затвор има към 670 души. Не става дума само за този затвор, а и за общежитието в Кремиковци, уточни омбудсманът. 

Затворите са зле като материални условия - тоалетните, дървениците. Въпрос на пари е, категорична е Ковачева. 

Освен за затворите, трябва да се говори за психиатриите, домовете за хора с деменция. Хората добиха кураж да питат какво се случва с техните близки. Въпросът не е само в добрите условия. А в липсата на човешко отношение. В осъзнаването на спецификата на болестта. Процесът на деинституционализация специално за домове за хора с деменция е изключително закъснял. Домовете са пренаселени. Но много хора чакат. Трябва да се постави въпросът за адекватността на настаняването на хора. Има диференциация на заболяването. Трябва да се преценява дали едно лице е подходящо за хоспис, убедена е Ковачева. 

Менюто в домове за хора с деменция е 67 стотинки, в затвора около 4 лева, информира омбудсманът.