София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Осъдиха бившия бразилски президент на 17 години затвор

За корупция

Осъдиха бившия бразилски президент на 17 години затвор

За корупция

6 месецаПравосъдие 31 Боряна Райчева


Бразилският съд отхвърли жалбата на бившия президент Луис Инасио Лула да Силва по дело за корупция и пране на пари, като удължи срока на затвор до 17 години и един месец. Това се казва в публикацията на страницата на Федералния окръжен съд в Twitter.

Въпросният случай касае къща и парцел в село Атибая в щата Сао Пауло. Според органите на реда истинският собственик на този имот е Лула да Силва, въпреки че той е регистриран официално на хора от обкръжението му. Разследването предполага, че къщата в Атибая може да бъде придобита от бившия президент с незаконно получени средства или да е прехвърлена на полицата от частни компании в замяна на определени привилегии. Лула да Силва твърдеше, че наистина има намерение да придобие този имот, но неговият собственик отказа да го продаде.

Лула да Силва стана първият екс-президент на Бразилия, който влезе в затвора поради криминално дело, свързано с корупция. През април Върховният съд намали срока на затвора на политика от почти 13 години на 8 години и 10 месеца. Бившият държавен глава отхвърли всички обвинения срещу него.

На 8 ноември политикът беше освободен, след като ден по-рано Федералният върховен (конституционен) съд промени практиката на изпълнение на наказанията, които са били в сила до този момент, което включва присъдата да бъде задържана, след като жалбата е отхвърлена по първоначалната присъда. Благодарение на това бившият президент, въпреки новата присъда, може да изчака, докато всички инстанции на наказателни дела, по които той е подсъдим, бъдат разгледани.