София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Освободиха достъпа до съдебните сгради, ограничен заради пандемията

Ще трябва да се спазва дистанция между хората, съгласно указанията на здравните органи

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) освободи достъпа до съдебните сгради в страната. Ограниченията бяха заради епидемичната обстановка.

Тези, които сега отпадат, са в няколко точки от приетите от колегията правила за работа на съдилищата в условия на пандемия.

Едното гласи, че в съдебните сгради се допускат страни по дела, адвокати, вещи лица, свидетели по конкретни дела, както и лица, които посещават сградата за получаване на административни услуги, включително и във връзка с дейността на бюрото за съдимост, на държавните съдебни изпълнители и съдии по вписванията, ако се помещават в същите сгради.

Сега това допускане до сградите ще се случва свободно, но при спазване на противоепидемичните мерки, разпоредени от здравния министър.

Не отпадна изискването за изчакване пред съдебните сгради в случаите, когато е невъзможно спазване на дистанция между хората, съгласно указанията на здравните органи.

Имаше ограничения и относно достъпа на журналисти в залите. Те бяха допускани до заседанията само по дела с обществен интерес и след изрична заявка. Сега това отпада и остава, че допускането на медиите ще става след решение на състава.

Отпадат и рестрикциите, че деловодствата работят с граждани и адвокати сутрин от 9 до 12 ч и следобед от 14 до 17 ч, а през времето от 8 до 9 ч и от 12 до 14 ч се извършва основна дезинфекция на общите части и помещенията с обществен достъп.Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!