София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Радев иска премахване на ръчното броене на бюлетините (НА ЖИВО)

Държавният глава проведе няколко вида консултации за предстоящия вот
1 мЕвроком 18673

Обръщам се към вас в ден, в който последиците от наводненията не са отминали, а хиляди хора очакват подкрепа. Във време, в което институциите се сриват, изборите намират съдбовно значение. За първи път ще проведем изборите в условия на пандемия и масивен машинен вот. Това коментира президентът Румен Радев в обръщение към народа.

По думите му никой от отговорните институции не предприе адекватни законови и организационни мерки за подготовка на избори в тези условия за гарантиране на прозрачност и повишаване на избирателната активност.

"Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства  . Открои се необходимостта от промени в изборния кодекс, които не бива да се изчерпват само до правото на глас. Очаквам законодателят да разгледа въпроса за гласуването по пощата на българите в чужбина. Видеонаблюдение в изборните секции и излъчване процеса на отброяване на бюлетините. Също и справедлив достъп на медиите до информация. Както и премахване на ръчното броене на бюлетините", допълни той.