София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Отбелязваме 100 години от смъртта на Иван Вазов

"Националният литературен музей и Народният театър „Иван Вазов” ще го почетат със специална програма
18 сКултура 331 Николай Парашкевов

На 22 септември 2021 г. се навършват 100 години от смъртта на Иван Вазов.

"Националният литературен музей и Народният театър „Иван Вазов” ще почетат своя патрон със специална програма" ,съобщават от Министерството на културата.

Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет, което ще се проведе на 22 септември от 11:00 ч. на гроба на писателя, намиращ се в градинката в близост до църквата „Св. София“.

На помена ще присъстват представители на Националния литературен музей, роднини на Вазов, представители на държавни, научни и културни институции от страната.

 Актьорът Георги Златарев ще изпълни рецитал на Вазови стихотворения.

По случай годишнината от смъртта на поета в къщата музей „Иван Вазов" в София ще бъде подредена изложба с експонати, свързани с кончината му: посмъртната маска, програма на погребението на поета, организирана от Министерството на народното просвещение, списък на Вазовите произведения, поставени в гробницата при полагане на тленните му останки, фотографии, писма, рисунки и др.

През целия ден в къщата музей „Иван Вазов“ ще звучи непреходното Вазово слово, а посетителите ще влизат в къщата безплатно.

На 22 септември ще се състои връчването за втори път на учредената от Фондация „Основа-та” към Народния театър Награда за духовен принос на името на великия писател.

Ще бъде представена и част от новият спектакъл на театъра – „Народът на Вазов”.

Също така ще се проведе и концерт на симфоничния оркестър на Държавна опера – Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист – Светлин Русев, цигулка.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!