София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Отблизо: Хитрино. Между ужаса и надеждата

При трагедията загинаха 7 души, 30 бяха ранени

3 годиниОтблизо 14 Боряна Райчева


На 9 декември село Хитрино спокойно изпрати отминалия ден, за да посрещне със слънцето новото утре. Само че слънцето не се появи онази сутрин. Вместо него светлината дойде с експлозията, с дима, с пушека и звука, който ще продължи да отеква.
В 5:30 часа на 10 декември товарен влак, превозващ цистерни с пропилен и пропан бутан, преминава през селото. При железопътното отклонение седем цистерни дерайлират, като едната се самозапалва.
В следствие на инцидента животът в село Хитрино се промени. Населението намаля със 7 души. 30 души бяха ранени. А върху останалите остана белега от трагедията.
Трагедията обедини българския народ незабавно. На мястото на инцидента се отзоваха 200 пожарникари, спасители и полицаи. 22 пожарни екипа от Шумен, Разград, Търговище, Варна, Русе и Велико Търново се стекоха в помощ на пострадалите. Доброволци от близките села и райони се отправиха моментално към опожареното Хитрино. И в отломките от разрушеното село, се усети частица живот. Държавата за първи път от много време показва, че диша и работи адекватно. В тишината на човешкото нещастие, се усети пулсът на българското, което векове наред ни е съхранило като нация. Което обаче сякаш се буди, само когато ни сподели нещастието.
Причината за инцидента е в процес на изясняване. По този повод главният прокурор на България Сотир Цацаров коментира:
"На първо място превозвачът. Това е самата компания "Булмаркет". На второ място товародателят и съответно товарополучателят с оглед превозването на опасните товари, производителят и съответно търговецът, който е свързан с превоза на този товар. Част от товара е бил предназначен с крайна гара Русе. Това е пропан-бутанът. Пропиленът е следвало да влезе в Румъния. На трето място това касае самият влак. Като казвам влак, имам предвид всичко - от организацията на гарата в "Нефтохим"-Бургас, действията на маневрената бригада на опериращата там фирма, която е осъществила маневрите и съответно композирането на влаковата композиция, през движението на влака, обръщането на локомотивите спрямо посоката на подвижния железопътен състав, тоест на вагоните на две гари".
На следващо място това касае регистрацията на вагоните, регистрацията и състоянието на вагоните, част от които са румънски, а не са български. Мисля, че два от вагоните само принадлежат на превозвача. Това са тези, които са използвани като буферни, предпазни празни вагони, действията на локомотивната бригада и всички документи, свързани с трудовите правоотношения на локомотивната бригада и най-вече с режима на труд: спазване на почивки, спазване на режим на безопасност и разбира се, общо взето състоянието на железния път, както и състоянието на сигнализацията".
Назначени са 24 експертизи и са разпитани 31 свидетели за смъртоносния инцидент от събота сутринта, отнел живота на 7 човека. По думите му водеща е версията за несъобразена скорост. В момента се провежда оглед с участието на следователи от НСС и шуменската прокуратура.
И докато в интернет пространството се сипят предполагаеми обвинения, там, на 368 км. от София, в село Хитрино, едни хора искат да се върнат у дома. И искат да си върнат живота. Такъв, какъвто е бил преди. Само че това няма как да стане.