София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Отвлеченият кораб с българи на борда: какво целят хутите?

,,Йеменските хути се опитват да създадат несигурност и да изпратят сигнал към целия регион''

2 мВойна 234 Марияна Стойчева

,,С отвличането на товарния кораб "Galaxy Leader", в чийто екипаж има и българи, йеменските хути се опитват да създадат несигурност и да изпратят сигнал към целия регион, казват експерти, пише "Дойче Веле".

,,Бунтовниците хути в Йемен разширяват нападения си срещу Израел. Говорител на военизираната група обяви, че в неделя са отвлекли товарния кораб "Galaxy Leader" в Червено море. В екипажа на кораба има българи, както и украинци, филипинци и мексиканци. Българите на борда са двама - капитанът и първият помощник-капитан'', потвърди главният секретар на МВР Живко Коцев.

Собственикът на кораба е израелският бизнесмен Абрахам "Рами" Унгар, потвърдиха от фирмата за сигурност "Амбрей". Корабът е плавал под японски флаг.

Израел обвини Иран. Техеран отрече.

,,Токио е в контакт с Израел и се опитва да посредничи. Освен, че се обръщаме директно към хутите, призоваваме и Саудитска Арабия, Оман, Иран и останалите заинтересовани държави да притиснат хутите, за да освободят кораба и екипажа му възможно най-скоро", заяви външната министърка на Япония Йоко Камикава.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че товарният кораб е бил отвлечен от "с иранска помощ от йеменските хути". Шиитската военизирана група действително е подкрепяна от Техеран. По информация на агенция Франс прес говорителят на външното министерство на Иран е отхвърлил израелските обвинения.

"Неведнъж сме обяснявали, че бунтовническите групи в региона представляват собствените си държави и вземат решения на база на интересите на своите държави", категоричен е Насер Канани.

,,Имаше опасения, че хутите ще атакуват и потапят цивилни кораби'', потвърждава Фабиан Хинц, военен експерт от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

"Решили са ескалацията да е на по-ниско ниво", казва той. "Това наподобява действията на Иран в Персийския залив, където кораби, които имат връзка с Израел, многократно са били атакувани".