София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Павел Вълнев, бивш собственик на BIT: Хора като мен, които имат всичко, трябва да влязат в политиката

Бизнесменът е зам.-председател в партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България"
20 сЕвроком 4030

Децата ми учат в частни училища, ходим няколко пъти в годината на почивка цялото семейство, имам какви ли не коли, общо взето няма нещо, което да не съм поискал и да не съм си го купил. Мисля, че хора като мен, които имат всичко, не искат нищо за себе си, а само искат да променят нешата, трябва да влязат в политиката, както в САЩ. Реално погледнато главно богатите хора са в управлението в САЩ. Това коментира бизнесменът, който е зам.-председател в партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България", и който е бивш собственик на BIT, Павел Вълнев.

"Ние с брат ми заминахме 2002г. за Чикаго, ние бяхме първо на студентска бригада и след като завършихме тази бригада се преместихме в Чикаго, като предварително имахме планове да вкарваме камиони. Имах познати, които вече бяха шофьори на камиони и мислехме 2 години да поработим, за да си купим жилища в София, защото аз съм от провинциален град - Доспат, който не е толкова голям и не е с такива възможности като София. Общо взето с тази мисъл тръгнахме към Америка. Отивайки в Чикаго започнахме като шофьори, после купихме първия си камион, една година по-късно имахме още 5 камиона, които купихме с кредити от банка. 2004 г. в края отворихме компания, която да бъде диспечер на камионите, започнахме от вкъщи и реално така стартирахме бизнеса да работим за себе си. Куфарчета с пари няма как да има, защото всичко е купено с кредити през банки. Аз и в момента един милиард да имам всичко купувам през банки, специално за оборудване. Парите, които имам, ги инвестирам в други бизнеси", допълни той.

"Проблемът на България е, че всеки се оценява по това кой откъде е. За 20 години никой не ме попита аз откъде съм, какъв съм, всеки те гледа по резултатите. След като можеш да покажеш резултат - първата година 5 камиона, втората година 15, третата година 30. След като си кадърен и можеш, реално погледнато ние правим бизнес с всички най-големи компании в света, аз съм им в корпоративните офиси. Никой не те пита откъде си, какво значение има ти от Доспат ли си, от София ли си, от България ли си", каза още той.