София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Петков: Изправени сме пред енергиен колапс, правителството трябва да изгради "Белене“

Лидерът на АБВ Румен Петков с коментар в предаването "Делници"

Изправени сме пред енергиен колапс  и служебното правителство трябва да премине към незабавни стъпки за изграждането на "Белене“. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в предаването "Делници" по "Евроком".

Основна тема на участието на Румен Петков беше "Енергетиката".

"Когато ние предупреждавахме, че неизграждането на "Белене" ще ни доведе до колапс, тогава Мартин Димитров, Радан Кънев и други дейци излизаха и ни обясняваха, че няма какво да правим тока от "Белене".

"Белене е стратегически за страната проект, забавен повече от 10 години. Първото спиране 2009 г. го направи Сергей Станишев като министър-председател, след това категорично вулгарното грозно отношение на Бойко Борисов, доведе до това положение. Това беше една от причините ние да се дистанцираме от управлението. Днес трябва да е съвършено ясно, че  "Белене" не просто няма алтернатива. Ние сме длъжни и да изградим 7-ми и 8-ми блок в "Козлодуй". Ние сме изправени пред гарантираното затваряне на базовите мощности в Маришкия басейн, т.е. ние сме изправени пред енергиен колапс", каза още Румен Петков.

Според него, ако се допусне неизграждането  "Белене" в ускорен порядък и непроектирането на 7-ми и 8-ми блок в Козлодуй, енергийната катастрофа в България, е неизбежна. Тази цена на тока дължим на всички тези, които говориха срещу "Белене" и спираха "Белене". Ако има чувство на отговорност в служебното правителство, то трябва да премине към незабавни стъпки за реализация на решението на Народното събрание за изграждането на "Белене"", каза още лидерът на АБВ.

Той отбеляза още, че трябва да се разбере, че диверсификацията се е свела до доставка на руски газ през Турция. Според него са нужни енергични мерки, за да се овладее кризата в енергетиката.

Румен Петков анонсира, че АБВ на 9 октомври ще реализира голям енергиен форум.

По време на своето участие Румен Петков беше с жълта табелка, на която пише "Неваксиниран“. "Това е следващата крачка. 40-те години Адолф Хитлер наложи тази практика. Жълти звезди.  Няма да ходите на училище, няма да ходите на детски градини, няма да може да влизате в магазините. За вас ще има вечерен час. Днес фон дер Лайен, или фон дер Хитлер,  прави същото в Европейския съюз. Ако ние, които сме говорили за свободно движение на хора, стоки и услуги, продължаваме да вървим всъщата тази посока, крачката е жълти звезди, правоъгълници, шестолъчки", заяви още Румен Петков. Той подчерта, че всеки, който се страхува, трябва да отиде да се ваксинира, но според него ваксината не трябва да се превръща в задължителен инструмент, за да имаш нормален живот и да работиш, това вече е фашизъм.

Той коментира и темата с новия проект на Кирил Петков и Асен Василев.

"Много е важно нашата аудитория да разбере, че те възприемат себе си като проект. Те възприемат участието си с политиката, като участие с проект. Каква е практиката. Кандидатстваме с проект, "Америка за България" ни дава някой лев. Те гледат на това като печалбарство. Политиката е съвършено различно занятие", посочи още той.

Румен Петков попита защо същия министър на икономиката не е проявил интерес на какви основания Държавната консолидационна компания ​е раздавала кредити във военнопромишления комплекс.

"Военнопромишленият комплекс някой го наричат отбранителен. Може да го наречем детмаг.  Да е ясно, че  военнопромишленият комплекс е стратегически за България комплекс. Държавата трябва да се изправи с цялата си сила в подкрепа на този комплекс, независимо от формите на собственост. Случаят Чешнегирово е за съжаление ние реагирахме първи и единствени. Последните 10 дни има спекулации по темата. Тогава ние реагирахме за това, че чужди войници са влезли по абсолютно незаконен начин в частен имот. Ние реагирахме на трагичната кончина на българския офицер. Ние реагирахме, че не се потърси сметка на ръководителите, които са допуснали. Това е военно престъпление. Не разбираме ли, че подминаваме военни престъпления с удивителна лекота. Американският дрон изби в Афганистан 10 деца и три-четири жени. Това е военно престъпление“, подчерта Румен Петков.

По думите му това са убийци и утре техните бащи като дойдат в Европа как ще ни приветстват. „Това военно престъпление, извършено от САЩ, като остава ненаказано, казваме на тези, които избихме, казваме, че убийците са недосегаеми“, заяви още лидерът на АБВ.

Според него трябва да има ясни отговори кога е изваден куршумът на загиналия ст. Лейтенант Тодор Манчев. „Тук няма какво да се мълчи. Аз апелирам вече седмица за това. Да е съвършено ясно при какви условия е извършена аутопсията, кой е разрешил погребението“, подчерта той и уточни, че това са отговори, които институциите са длъжни да дадат на обществото.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!