София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Петър Велков: Локдаун е неизбежен. Колкото повече чакаме, толкова по-трудно ще е за системата

"Тепърва много хора ще се нуждаят от помощ и ще се увеличи смъртността"
11 сЕвроком 2626

Запътили сме се към хуманитарна криза. Числата нарастват експоненциално, когато една здравна криза нараства по този начин няма как да няма строги мерки. Само за последните дни почти всички показатели скачат с 40%. Притеснителните са с хоспитализацията. 80% е нараснала смъртността за последните 7 дни. Ситуацията тепърва ще ескалира и тези бройки ще надскачат. Това коментира математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков в ефира на БНТ.

"Тепърва много хора ще се нуждаят от помощ и ще се увеличи смъртността много пъти. През следващите две до три седмици ще растат числата. Трябва да се вземат нови мерки и да минат поне 14 дни. Броят на карантинираните хора е по-малък от броя на позитивните", каза още Велков.

"Аз не искам локдаун. Иска го науката, епидемиологията, математиците и лекарите на първа линия. Така или иначе ще се стигне до локдаун, това е неизбежно. Въпросът е кога ще го направим и с какви жертви. Колкото повече чакаме локдаун, толкова по-трудно ще се възвърне системата и толкова по-дълъг ще локдаунът. Твърдите и кратки мерки имат по-голям ефект от тези, които са по-меки и се протичат във времето", допълни той.