София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

По-евтини лекарства от 1 януари догодина

Това ще помогне на търговците и аптеките да се адаптират по-лесно към новите правила за цените
5 годиниЗдраве 16 Боряна Райчева

Лекарствата ще поевтинеят от 1 януари 2017г., а не както бе първоначално от 1 септември тази година. Във вторник правителството взе решение за отлагане влизането в сила на два текста от наредбата за цените на лекарствата по предложение на здравния министър Петър Москов.
Отлагането ще даде възможност на търговците и аптеките да се адаптират по-лесно към новите правила за цените и да не се получи липса на медикаменти, обясниха от правителствената пресслужба.

При купуването на лекарства, които се реимбурсират от Здравната каса, пациентите да доплащат не повече от 60% от цената на опаковка, като доплащането се изчислява върху цената на най-евтиния медикамент за съответната терапия. Това предвижда единият от текстовете в наредбат, за които бе одобрено отлагането.

Вторият отложен текст е за цените на всички лекарства, на които те се регистрират за продажба в страната. Според него при регистрацията на цена, ако не може да бъде открита такава на производител в референтните държави, тя не може да е по-висока от 2 пъти цената на друго лекарство със същия състав.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!