София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

POLITICO: Запознайте се с немския Доналд Тръмп

Фридрих Мерц ще се опита да стане следващият канцлер на Германия
20 мЕвроком 261

Боен възрастен бял мъж, който говори за гейове и педофили по един и същ начин, отхвърля разискванията относно пола като загуба на време и който не може да понесе Ангела Меркел, трудно може да е по-далеч от духа на времето (zeitgeist).

Това няма да попречи на Фридрих Мерц да се опита да стане следващият канцлер на Германия. По-голямата изненада е, че той има външен шанс да успее.

В еднократно изгрялата звезда в християндемократите, познат като протеже на консервативния непоколебим Волфганг Шойбле, Мерц видя как политическите му амбиции удариха стената през 2002 г., когато Меркел, тогава вече лидер на партията, го отблъсна, за да поеме контрола над парламентарната група на ХДС.

65-годишният Мерц, корпоративен адвокат по професия, прекарва по-голямата част от последните 20 години тихо, докато седи в бордовете на компании, докато прави малко състояние.

През цялото това време той остана любимец на дясното крило на ХДС, което никога не се обърна към Меркел. Много консерватори я обвиняват в нарушаване на основните принципи на партията, като я отвежда твърде далеч вляво по въпроси като миграцията и социалната политика. Те твърдят, че политиката на Меркел е отворила фланга вдясно от ХДС, позволявайки възхода на крайнодясната Алтернатива за Германия, която се превърна в най-голямата опозиционна партия в страната.

След като Меркел се оттегли като лидер на партията през 2018 г., Мерц - когото по-възрастните германци си спомниха като откровен фискален ястреб и защитник на традиционните ценности - изглеждаше, че като нищо ще я наследи. Той отрече предложенията, че иска да изравнява старите резултати, но настояваше, че единственият му мотив е да е в услуга на обществото.

По това време Германия все още се бореше с последиците от бежанската криза, ХДС току-що претърпя поредица от електорални неуспехи, а популярността на Меркел бе очевидна. Мерц успя да се възползва от този раздор и почти успя да победи Анегрет Крамп-Каренбауер, избраният от Меркел избор да я последва като канцлер, в лидерската надпревара.

Но само почти. В крайна сметка Крамп-Каренбауер спечели подкрепата на конвенцията на партията, разклащайки делегатите със страстна реч.

След две години, след изненадващото решение на Крамп-Каренбауер да се оттегли от ролята и да се откаже от стремежите си да наследи Меркел като канцлер, Мерц отново се завърна. Този път той се изправя пред новия избор на Меркел да я наследи, Армин Лашет, премиер на Северен Рейн-Вестфалия, и Норберт Рьотген, председател на комисията по външни отношения на Бундестага.