София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Пореден ден на протести във Войводиново

Готвят се блокади в петък

07:25 ч. 09.01.2019 г.Общество 14

Днес, за трети пореден ден, жителите на пловдивското село Войводиново ще излязат на протест срещу циганите в селото. На демонстрацията снощи се събраха около 300 недоволни. Всички обявяват, че се стягат за големия протест в петък, когато се очаква военнослужещи, рокери и членове на футболни агитки да пристигнат във Войводиново и да блокират пътни артерии.

До напрежението се стигна, след като двама мъже от ромски произход пребиха 3-годишен военен след спор на пътя. Нападателите са задържани. Прокуратурата им повдигна обвинение за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди.

Хората от Войводиново искат изселване на ромите и настояват държава да се намеси и да спре с цената на всичко ромските безчинства и терор над възрастни хора и над всякакви граждани. Те настояват къщите в ромската махала да бъдат съборени. По тази причина във вторник вицепремиерът Красимир Каракачанов посети селото, където бе свикан извънреден щаб, а селото беше под полицейска блокада. След извършен оглед от надлежните служби бе решено кои постройки са незаконни и предстои събарянето им.

Снощи кметът на Войводиново Димитър Тосев съобщи, че жителите на селото започват да събират подписка с искане за максимално наказание за двамата цигани, пребили българския командос.

33-гоишният Валентин Димов е в болница в тежко състояние, но без опасност за живота. Днес предстои да му бъде извършена още една операция.