София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Пореден трус в здравната система

Проф. Камен Плочев иска да напусне шефския пост - заради болест
пропускане

Пореден трус в здравната система

Проф. Камен Плочев иска да напусне шефския пост - заради болест

2 годиниЗдраве 14 Боряна Райчева


Отново трус в ръководството на Здравната каса. Шефът Камен Плочев е депозирал писмо, с което заявява оттеглянето си по здравословни причини. По-рано днес в медийното пространство беше разпространена информацията, че Плочев е подал оставка. Специално за телевизия ЕВРОКОМ, от пресцентъра на Здравната каса заявиха, че няма такова нещо. Ставало дума за писмо-молба, депозирано до Надзорния съвет на касата, с което Камен Плочев моли да бъде освободен от поста си и то заради влошено здраве. По процедура трябва Надзорния съвет да одобри тази молба и да предостави мнението си на Парламента, където депутатите да гласуват прекратяване на правомощията на Плочев като управител на НЗОК.

Това не е първият случай с разклащането на стола на професор Плочев. Само преди четири месеца – през февруари, той с нарочно писмо поиска актуализация на бюджета на НЗОК и публично обвини зам. министър Жени Начева за натрупани над 270 милиона лева дългове на Касата и огромни задължения към чуждестранни болници. Тогава и Начева и здравният министър Ананиев, обвиниха Плочев в лъжа и дори беше поискана оставката му. Шефът на НЗОК обаче отрече всички обвинения, а и по-късно неговите цифри се оказаха верните, вместо тези, цитирани от зам.министър Начева. До освобождаване не се стигна, след среща на професор Плочев с премиера Борисов.
За сегашното искане за освобождаване заради продължително лечение все още няма насрочено заседание на Надзорния съвет на Здравната каса.