София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Порошенко призова Меркел да затегне санкциите срещу Русия

Страните са обсъдили и ситуацията в Донбас
пропускане

Порошенко призова Меркел да затегне санкциите срещу Русия

Страните са обсъдили и ситуацията в Донбас

1 годинаПолитика 24 Боряна Райчева


Президентът на Украйна Петро Порошенко проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, в който призова Берлин да засили санкциите срещу Русия във връзка с постановлението за опростена процедура за получаване на руски паспорти от жителите на провъзгласените Донецка и Луганската народна република. Това се посочва в съобщение, публикувано в петък на интернет страницата на президента на Украйна.
"Беше проведен телефонен разговор между президента на Украйна Петро Порошенко и германския федерален канцлер Ангела Меркел", се казва в доклада. "Петро Порошенко призова Берлин да подкрепи по-строги санкции срещу Москва за така наречените паспортни укази."
В допълнение страните са обсъдили ситуацията в Донбас. В същото време Порошенко благодари на германския лидер за подкрепата във връзка с териториалната цялост на Украйна. От своя страна, Меркел отбеляза честността и конкурентоспособността на изборния процес в Украйна, и изрази надежда, че новото украинско ръководство ще се придържа към принципа на приемственост във външната политика, най-вече в ЕС и развитието на украинско-германското стратегическо партньорство. Събеседниците са обърнали внимание и на случая на задържани украински моряци за нарушаване на руската граница.