София 14 °C
Велико Търново 15 °C
Пловдив 18 °C
Варна 12 °C
Бургас 14 °C
Начало Новини Предавания На живо

Последното дело на Баневи-факти

Автор: адвокат Надя Семерджиева

Последното дело на Баневи-факти

Автор: адвокат Надя Семерджиева

9 сЕвроком 1503


Делото, свързано със семейната ОПГ Баневи продължава с разпити на 2-ма или най-много 3-ма свидетели в едно заседание, а остават още поне 200 да бъдат изслушани. С това темпо най-вероятно делото ще продължи поне още 5 год на първа инстанция.

Обоснованото предположение за извършено престъпление е тотално разклатено, а държавното обвинение в лицето на прокуратурата започна да проявява агресивност и език, нетипични за съдебна зала. Ролята на Мария Банева в тази семейна организирана престъпна група досега остава не само неясна, но и нейното име не се споменава от нито един от разпитаните до този момент свидетели. А вината на Евгения Банева се изразява само в това, че е съпруга на мъжа си и си е купувала скъпи чанти.

Особено притеснителна е и ситуацията с трите малолетни деца на семейството, на които се налага да посещават детски психолози, които да им помогнат да преодолеят липсата на баща им и многото въпроси, на които нямат отговор. И въпреки че, всички медии отразиха ареста на семейството на летището в Ница, припомням, че сем.Баневи никога не са се укривали от Българското правосъдие, а се върнаха доброволно. Самият Банев е уведомил органите, ангажирани с неговото издирване къде се намира и кога се връща и това е безспорно установено от свидетелските показания.

Делото "Баневи срещу България" вече е факт и един от основните въпроси на Европейския съд по правата на човека е свързан със срока на задържане на Николай Банев, който вече 2 години изтърпява най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" и на който, в нарушение на Закона за здравето му беше отказана операция в избрано от него лечебно заведение.

И така много въпроси без отговори и много обвинения без доказателства. Едва ли обаче има разумен човек, който би повярвал, че Банев би довел умишлено до фалит собствените си предприятия при милоините активи, които те притежават по оценката на вещите лица, направена при откриването на процедурата по несъстоятелност на Полимери АД и съществуващи дори и след "разкостването и разграбването" от Банев - за справка: Полимери АД - 187 милиона лв, Елма Троян - 12,8 милиона лева, ТЕЦ Казанлък - 7, 6 милиона лева и всичко това съществуващи активи - крещящи факти, които не могат да бъдат скрити. Това е и една много малка част от отговорите, останалите ще бъдат дадени в хода на делото и когато то свърши, всичко ще бъде ясно. Дотогава обаче остава големият въпрос - защо един все още невинен човек, български бизнесмен, който е възможно да е допуснал своите грешки (че кой ли не е), но който е направил немалко за културата, който е внесъл милиони левове в държавния бюджет, вече 2 години трябва да бъде лишен от най-ценното - свободата? Разбира се, че прокуратурата има право да повдигне обвинение срещу всеки, семейство Баневи искат този процес да стигне до край, но те имат право на справедлив съдебен процес, на разумен срок на задържане, а при Банев този разумен срок отдавна мина...