София 10 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 13 °C
Варна 14 °C
Бургас 17 °C
Начало Новини Предавания На живо

Правната комисия разглежда Закона за извънредното положение на второ четене

Промените са във връзка с неговото удължаване до 13 май

Правната комисия разглежда Закона за извънредното положение на второ четене

Промените са във връзка с неговото удължаване до 13 май

2 месецаПолитика 6 Ивана Иванова


Правна комисия ще разгледа на второ четене Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Промените са във връзка с неговото удължаване до 13 май. 

Работодателските организации искат промени в Закона за извънредното положение

РЕШЕНО: Извънредното положение се удължава до 13-й май

Със законопроекта се предлага актовете, с които министърът на здравеопазването въвежда временни мерки и ограничения във връзка с извънредното положение да подлежат на предварително изпълнение. Със законопроекта се предлага да не се спират срокове по Закона за обществените поръчки и концесионни процедури, като откритите производства и процедури да бъдат завършени. Текстовете предиждат да спрат да текат само давностните срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват права на частноправни субекти. 

Доц. Мангъров: Извънредното положение е прекалено

Борисов гневен на доц. Мангъров: Посочи ми кои ще умрат и кои ще живеят

Управляващите са предложили за периода от 13 март 2020 г. до отмяната на извънредното положение държавната субсидия по Закона за политическите партии да не се дължи. От ГЕРБ искат до отмяна на извънредното положение да не се начислява и дължи държавна субсидия. От партията предлагат още през 2020 г. първата част на държавната субсидия за партиите да се предоставя до 30 юни 2020 г.

ПГ на ГЕРБ са внесли предложение Министерски съвет да може да одобрява допълнителни разходи и трансфери за сметка на икономията на средства само за дейности, свързани с превенция на разпространението на коронавируса, лечението на заразените или ограничаване на последствията от пандемията.

От ГЕРБ предлагат преразглеждане на промените в Закона за здравето от 13 март 2020 г. Те настояват да се промени размерът на глобата за нарушаване на противоепидемичните мерки. Тяхното искане е тя да бъде от 300 до 1000 лв. В сега действащото законодателство тя е в размер на 5000 лв. Управляващите предлагат при повторно нарушение тя да бъде от 2000 до 5000 лв.

Подобно предложение са направили между двете четения и от ПГ на „БСП за България“. От опозицията предлагат наказанията за неспазване на противоепидемичните мерки в Закона за здравето да бъдат не 5000, а от 500 до 1000 лв.