София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Право на отговор: Коментар на фирмата, обвинена в атаки срещу журналиста Виктория Симеонова

Според асоциацията на европейските журналисти репортерката на gospodari.com е била атакувана
3 мЕвроком 451

Фирмата, която се споменава името в репортажа на "Господари на ефира", в който е замесено името и личността на журналиста Виктория Симеонова, поиска право на отговор.

АЕЖ: Атакуват репортерка от "Господари на ефира", пуснали телефона й в сайт за сексуални услуги

Според асоциацията на европейските журналисти репортерката на gospodari.com (Господари на ефира) и членка на асоциацията Виктория Симеонова се е превърнала в мишена на грозни атаки заради работата си по разследване, показващо финансови злоупотреби. Снимки от личния ѝ профил в социалните мрежи, както и телефонният ѝ номер са били публикувани в сайтове за платени сексуални услуги, вследствие на което от дни получава и нецензурни обаждания и съобщения.

Ето и цялото писмо:

Обръщам се към Вас, във връзка с публикация озаглавена „Журналистка е подложена на тормоз заради разследване на финансови пирамиди“, в качеството си на управител на дружество Интерактив Къмпани ЕООД като пряко засегнато от статията, публикувана на Вашия сайт. 
В текста на тази публикация без каквито и да било доказателства управляваното от мен дружество е свързано с  тормоз и финансови измами. Към момента, както се споменава и в публикацията, тече разследване от страна на ГДБОП, но извършители все още не са разкрити. Съдът е единственият компетентен орган в Р България, който с оглед доказателствата постановява присъди и признава за виновни за извършване на деяния обявени като престъпления.  

Бих искал да обърна внимание на факта, че използването на достъпна в интернет пространството информация с цел създаване на фалшиви профили е възможно за всеки един човек с достъп до компютър. Още повече журналиста Виктория Симеонова е работила по множество репортажи, които биха могли да провокират реакции от обектите в тях. В тази връзка твърденията и внушенията за причинно- следствена връзка между последните репортажи на журналиста Виктория Симеонова касаещи управляваното от мен дружество и създаването на нейни фалшиви профили в интернет са безпочвени и лишени от доказателства. Като засегнат от „разследванията“ на журналистката имам законови възможности, които ще използвам.

Произтичащото от статията Ви внушение, че аз или някой от моят екип е публикувал обяви с нецензурно съдържание и съм уронил престижа на журналиста Виктория Симеонова, към настоящия момент е не само безпочвено, неподплатено с никакви доказателства и компрометиращо, но и представлява клевета по смисъла на чл. 147 от Наказателния кодекс. 
Публикуваните материали, категорично нарушават защитената сфера на правата и свободите ми, конституционно гарантирани на всеки гражданин на Република България. 

Обективната журналистика в една правова държава би трябвало да разглежда и отразява гледните точки на всички засегнати страни. В допълнение бих искал да обърна внимание, че към настоящия момент, компанията управлявана от мен не осъществява търговска дейност. Към момента, към който е упражнявала дейност е разполагала с всички законово изискуеми документи. 

В тази връзка искам да отправя официална молба към Вас за корекция на публикувания материал, с което внушавате, че управляваното от мен дружество стои зад фалшивите профили на журналиста Виктория Симеонова създадени в интернет пространството, като оставам на разположение да съдействам за обективното отразяване на създалия се казус.

С настоящото Ви уведомявам, че в случай, че не предприемете действия при липса на адекватна реакция от Ваша страна ще потърся правата си по съдебен ред, където ще установя, че управляваните от Вас медии трайно и системно във времето нарушават гражданските ми права и свободи. 

С Уважение
Теодор Грозданов

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!