София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

ПРЕМЕСТИЛИ НАВАЛНИ В КАРЦЕР: Насърчавал затворниците за профсъюз

Засега няма коментар от затворническите власти

22 сОбщество 312

Лишеният от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални заяви, че затворническите власти са го поставили в изолатор заради незначителни нарушения на правилата, след като се опитал да насърчи други затворници да създадат профсъюз, предаде Ройтерс.

Навални излежава присъда от 11 години и половина, след като беше признат за виновен за нарушаване на условията на гаранция, измама и неуважение към съда. Според него обвиненията са измислени като претекст да бъде затворен, за да бъдат осуетени политическите му амбиции.

През юни той беше преместен в наказателна колония със строг режим.

Навални заяви в Туитър в публикация, осъществена с помощта на негови адвокати и поддръжници, че е бил поставен в изолатор, първоначално за три дни, заради това, че редовно не закопчавал най-горното копче на затворническата си униформа, която по думите му била няколко размера по-малка от номера, който той носел.

„Изолаторната килия това е бетонна постройка с размери 2,5 на 3 метра. През повечето време е непоносимо вътре, защото е студено и влажно. Има вода на пода. При мен има плажен вариант на изолатора – много е горещо и почти няма въздух“, написа той.

„Прозорецът е малък, но стените са твърде дебели, за да става течение – дори паяжините не се движат. Няма вентилация. Нощем лежиш там и се чувстваш като риба на сухо. В 5 ч. сутринта ти вземат дюшека и възглавницата . . . и ти вдигат леглото. В 9 ч. вечерта леглото отново се спуска и се връща дюшекът. Има желязна маса, желязна пейка, мивка, дупка в пода и две камери на тавана“, заяви Навални.

Засега няма коментар от затворническите власти.

Навални каза, че очаква да бъде посетен от свои роднини през септември, но че подобни посещения не са позволени за хора в изолатор.

„Казват, че ако не „преосмисля поведението си“, това ще стане постоянното ми жилище“, написа той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!