София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Президентът на Италия преназначи Джузепе Конте

И.д. премиерът взе мандат за кабинета на „5 звезди“ и демократите

12:44 ч. 29.08.2019 г.Политика 18

Президентът на Италия Серджо Матарела даде на премиера Джузепе Конте мандат да формира нов кабинет – предотвратени са предсрочните избори.

Новината идва, след като в сряда „Движение 5 звезди“ на Луиджи ди Майо се съгласи на коалиция с опозиционната Демократическа партия (ДП) на Никола Дзингарети.

Луиджи Ди Майо заяви в президентския дворец в Рим, че одобрението към Джузепе Конте на срещата на върха на Г 7 от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп „показа, че сме на правилния път“.

Джузепе Конте получи няколко дни за назначаване на министри. Сегашният премиер, който е преподавател по право, беше в центъра на споровете.

„Казах на президента Матарела, че сме на разположение да продължим мандата на 11-те млн. избиратели, без да бягаме от отговорност“, заяви Луиджи Ди Майо след среща с държавния глава.

Новата коалиция предстои да мине през парламента за вот на доверие. Лидерът на демократите Никола Дзингарети обеща кабинетът да се справи със сложностите в икономиката, социалното напрежение, с липсата на работни места и да се заеме с екологията.

Предишното правителство на „5 звезди“ с дясната „Лига“ се срина, след като Матео Салвини прекрати партньорството между фракциите, което доведе до оставката на Джузепе Конте.

Спорният проблем остава желанието на Луиджи ди Майо да бъде вицепремиер начело на МВР, каквато позиция досега заемаше Матео Салвини.