София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Президентът на Тайван: Китай трябва да приеме независимостта ни

Тя призова Китай да "приеме реалността" и да "преразгледа" политиката си

16:58 ч. 15.01.2020 г.Общество 54

Тайванският президент Цай Ингвен се обърна към Китай с призив да "приеме реалността" и да "преразгледа" политиката си към де факто държавата, която Пекин твърди, че е част от територията й, съобщава The Guardian.

Цай, която беше преизбрана за държавен глава в събота, коментира пред журналисти: "Ние се надяваме, че Китай може да разбере мнението и волята, изразени от тайванския народ на тези избори и да преразгледа настоящите си политики".

Преди дни Пекин обяви, че обединението на Тайван с Китай е "исторически неизбежно" и всеки, който се противопостави, ще "вони 10 000 г." - идиоматичен израз, който означава, че някой ще бъде опозорен.

Китай многократно заявява, че ще си върне Тайван с всички необходими средства, включително и със сила. Анализатори вярват, че целта на китайския лидер Си Дзинпин е Тайван да бъде върнат до 2049 г. Тогава изтича крайният срок за "голямото подмладяване" на Китай.

Цай Ингвен е против обединение с Китай, но никога не е обявявала официално Тайван за независима държава, тъй като това ще провокира Пекин.