София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

ПРОБИВ: Русия публикува списък с лекарства за лечение на Covid-19

Изписват се по лекарска преценка

ПРОБИВ: Русия публикува списък с лекарства за лечение на Covid-19

Изписват се по лекарска преценка

2 месецаЗдраве 778 Боряна Райчева


Три лекарства - umifenovir, remdesivir, favipiravir - са подложени на клинични проучвания при пациенти със заболяване, причинено от нова коронавирусна инфекция. Това се посочва във временните указания на Министерството на здравеопазването на Руската федерация за превенция, диагностика и лечение на нова коронавирусна инфекция, публикувани в петък на уебсайта на министерството.
"Сред лекарствата, които са подложени на клинични изпитвания при пациенти с COVID-19, може да се отбележи и умифеновир, ремдезивир, фавипиравир. Според публикуваните данни тези лекарства могат да се използват и днес за лечение на пациенти със COVID-19", се казва в документа.
Освен това в новата версия на препоръките е разширен списъкът на възможните лекарства за лечение на COVID-19 при възрастни. По-специално хлорохин, хидроксихлорохин и тоцилизумаб са добавени към комбинацията от лопинавир плюс ритонавир, както и към рекомбинантните интерферони бета-1b и алфа. Антивирусното лекарство рибавирин беше изключено от новата версия на препоръките. 
Отбелязва се обаче, че наличната до момента информация не е достатъчна, за да се направи еднозначен извод за ефективността на лекарствата. "В тази връзка използването им е допустимо с решение на медицинската комисия по предписания начин, ако потенциалната полза за пациента надвишава риска от тяхната употреба", следва от документа.