София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Проф. Ангел Димитров: РСМ не допуска мисълта за обща история

Той заяви, че дори е поставено под съмнение и постигнатото за Гоце Делчев
21 сИстория 292 Николай Парашкевов

"Става ми все по-трудно да ви информирам за работата на нашата комисия. Не сме в състояние, защото няма постигнати резултати. Вече две години не сме в състояние да говорим за резултат", това каза на брифинг днес съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония проф. Ангел Димитров, цитиран от БГНЕС.

"Надявахме се, че нещо може да се промени. Направихме така, че да може да се постигне съгласие, но вчера следобед се промени нещо и колегите ни от РСМ се върнаха към старите си позиции. Нашите колеги не могат да допуснат мисълта за обща история и за това, което е заложено в Договора за приятелство и добросъседство", допълни той.

Проф. Ангел Димитров уточни, че тази година има кръгла годишнина от сборника на братя Миладинови, а македонците не проявяват никакво желание да има съвместно честване на събитието.

"Желанието ни да се излезе от задънената улица декларативно се подкрепя от нашите колеги, публично се изговарят неща, които реално нямат нищо общо в работата на съвместната комисия", каза още историкът и посочи, че не вижда и желание от страна на участниците в комисията от РСМ.

Проф. Димитров заяви, че дори е поставено под съмнение и постигнатото за Гоце Делчев.

"Нашите колеги, се оказва, се страхуват. Те като че ли искат да пренебрегнат биографичното", допълни проф. Димитров.

"За съжаление, всичките ни опити да постигнем стъпка напред застанаха пред една стена на имитацията на сериозна дейност. Декларативно поднасяните твърдения от страна на РСМ, потъват в издълбаната от тях яма на нежеланието", заключи той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!