София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

Проф. Чорбанов: Новият вариант на COVID е по-заразен в Англия, но може да не е същото у нас

По думите му вирусите имат различна адаптация към различните нации и етноси
11 мЕвроком 657

При различните етноси и групи от хора коронавирусът се появява различно. Мутациите са факт, доказани са, доказано е в Англия, знае се къде са, има много добри публикации какво представлява точно вирусът и тази мутация. Има етноси, които боледуват по-малко, важна е адаптацията на вируса, рецепторът е входната врата за клетката и той не е един и същ навсякъде. Има цели групи и етноси, при които се проявява вирусът по-силна или по-слабо. Този вариант на вируса е по-заразен във Великобритания, но не значи, че ще бъде същото у нас. Това коментира директорът на Департамента по Имунология към Института по Микробиология на БАН проф. д-р Андрей Чорбанов в ефира на Нова телевизия.

"Не трябва да се прави спекулация с това, че ако е по-заразен, ще е по-смъртоносен. Може да се направи косвено заключение, че ако зарази повече хора, съответно ще има по-висока смъртност като общ брой. Но това не значи, че ще се вдигне процентът на смъртност от тези, които са заразени. Още никой не може да каже това нещо, дори и във Великобритания", допълни той.

Относно връщане на децата в училище той коментира, че много страни, дори с тежък локдаун, не са спрели децата да ходят на училище. "Имаше спорове дали децата заразяват възрастните или обратно. Аз не съм радетел на този спор. Доста хора в световната наука казват обратното, аз на този етап, особено що се касае за епидемиологията не мога да правя заключения, не това е моята специалност. Аз чета какво пишат най-добрите в тази област. Спори се доколко когато децата се събират накуп са епицентър или по-скоро дават възможност да бъдат контролирани", каза още проф. Чорбанов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!