София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Чорбанов: Ще е по-добре, ако изборите са по-късно от март, защото вирусът ще затихне

Имунологът коментира, че 20 000 имунизирани на ден ще бъде предизвикателство за системата
4 мЕвроком 744

Оказа се, че производителите на ваксините срещу коронавирус не могат да успеят с доставките, те дори направиха и уговорка, че може би ще закъснеят. Но би трябвало всяка държава да си получи пропорционално на населението ваксини. Израел плаща 30 долара на доза и затова приоритетно пристигат първо там. Не само Израел, а и доста държави от Близкия изток закупиха приоритетно ваксини, на по-висока цена. Производителите на каквото и да е, не само на ваксини, не работят в Ордена на спасението, който им предлага по-висока цена е с приоритет. Това коментира директорът на Департамента по Имунология към БАН проф. д-р Андрей Чорбанов в ефира на Нова телевизия.

"Ако ваксинираме 20 000 на ден това ще бъде предизвикателство за здравната система. Ръководителите на здравната система твърдят, че ще се справят, но за момента такова нещо никога не се е случвало в нашата страна, такава масова имунизация, която предполага перфектна логистика по места, съобразена с качествата на отделните температури по режими, както и с реимунизацията, което ще бъде проблем. Производителите имат полза към този момент да контролират изцяло доставките", коментира той.

Относно българската ваксина проф. Чорбанов коментира, че в момента започват предклиничните изпитания. "В бъдеще ние ще имаме краен продукт, ще го представим на обществеността, но тук вече трябва ресурс, който на много места отделиха държавите, за да тестват продуктите си. Става дума за 5-10-15 млн. лева. Изглежда голяма сума, но на фона на това, което се дава за справяне с последствията, всяка една инвестиция би била разбираема. Ще трябва да кажа, че още много други ваксини ще има на пазара", допълни проф. Чорбанов.

"Руската ваксина не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата, но Унгария си закупи такава ваксина, защото има лично споразумение с Европейската комисия. Това, че минава през Европейската комисия е централизирана система, но всяка държава е свободна да си внася каквото иска. Принципът на руската ваксина е същият като на АстраЗенека, но векторът в единия е случай маймунски, а в другия човешки. Учените използват много животински вектори, но да кажем, че маймунският кодира S-протеинът на коронавируса, не е толкова страшно", коментира имунологът.

"Първо трябва да се знаят условията за гласуване, а после да се определи датата. Аз лично, ако мога да съветвам, смятам, че ако изборите са малко по-късно, ще бъде по-добре, защото продължавам да твърдя, че вирусът ще влезе в своето затишие през следващите месеци. Ще има и по-малък брой карантинирани.