София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Ива Христова: Все по-често ще има твърде много случаи на Covid-19

Тя посочи, че по-отношение на смъртността България е в по-челните редици на ЕС

Проф. Ива Христова: Все по-често ще има твърде много случаи на Covid-19

Тя посочи, че по-отношение на смъртността България е в по-челните редици на ЕС

9 сЗдраве 1312 Мирослав Митков


"Очаквана беше втората вълна от пандемията Covid-19 и ние предупреждавахме", каза пред БНР проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според нея броят на заразените ще се увеличава с навлизането в есенно-зимния период, но прогнозира, че днешният рекорд от над 8% положителни тестове няма да стане ежедневие.

"Все по-често ще сме свидетели на твърде голям брой случаи. Здравната система ще издържи на това, но кадри не се създават от днес за утре - особено инфекционисти, които знаят точно как да се борят с инфекцията и как точно да влизат при пациентите. Те и сега са на едни нескончаеми дежурства. Там ще е проблемът", подчерта проф. Христова.

Тя посочи, че по-отношение на смъртността България е в по-челните редици на ЕС:

"Основната причина са придружаващите хронични заболявания и немалката смъртност, която имахме в страната и преди Covid ерата".

Във връзка с противоепидемичните мерки проф. Ива Христова заяви, че става дума за разработване на тенденции за мерки по места, а не да се затварят цели градове или цели предприятия.

По думите ѝ най-общаващ в борбата срещу коронавируса е препаратът ремдесивир, който блокира размножаването на вируса:

"Лечението обаче е комплексно, трябва да се въздейства на различни нива и това го показа и лечението на президента Доналд Тръмп".

Като опасност за срив в имунитета на всеки човек проф. Христова посочи острите респираторни заболявания:

"Едно друго вирусно заболяване ще доведе до сриване на имунитета и ще ни направи много по-податливи на Covid-19".

Тя беше категорична, че носенето на маски е много важно, а избягването на масово събиране на хора и поддържането на здравето с движение, балансирана храна и почивка водят до повишаване на имунитета. Проф. Христова подчерта, че карантината е много важна и трябва да се спазва съвестно и отговорно.