София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Кантарджиев: Не сме плашили хората, винаги сме казвали истината

Това каза той на брифинг на Националния оперативен щаб

Проф. Кантарджиев: Не сме плашили хората, винаги сме казвали истината

Това каза той на брифинг на Националния оперативен щаб

4 дниЗдраве 385 Ивана Иванова


Повече от 70 дни Националният оперативен щаб информира обществеото с данните за заболеваемостта. Още през януари започнахме подготовка според нашите възможности и квалификация, за да имаме готовност за диагностика. Това каза проф. Тодор Кантарджиев на редовен брифинг на Националния оперативен щаб. 

"Има ли болен от някаква инфекция, трябва да можем да кажем каква е. Винаги посланията на Щаба са били на базата на научен анализ и това, което е прочетено, видяно и разговаряно с колеги в чужбина. Целта е при нас нещата да са малко по-леки от това, което се случаи на някои държави в Европа и такива, които са ни били пример - държави с много по-голям ресурс. Не сме плашили хората, винаги сме казвали истината", коментира Кантарджиев. 

По думите му цифрите говорят, че в нашата страна заболелите и починалите са по-малко. "Правим достатъчно изследвания за държава с нашия ресурс. Със забавяне на случаите имаме едно много по-подготвена система. Няма необучени медицински персонал, няма болница без предпазни средства", допълни той.