София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Проф. Кантарджиев: За 5 минути можем да се заразим с британския щам на COVID-19

През март ще знаем ще има ли пик на заразата за изборите, посочи той
49 сЕвроком 555

Ако не се спазват мерките, неправилно носене на маски, до края на месеца системата отново ще бъде натоварена. Това коментира в студиото на Би Ти Ви проф. Тодор Кантарджиев.

Март месец ще разберем дали да очакваме пик на заразата по време на изборите, допълни той.

Кантарджиев обясни, че британският щам е по-прилепчив – за 5 минути можем да се заразим. Затова маските на обществени места не трябва да са с клапан, защото той не пази околните. А дистанцията трябва да бъде малко по-голяма по време на контакти с хора на обществени места.

По думите на Кантарджиев сега се извършва т.нар. секвениране, при което търсим не само британския, а и бразилския и южноафриканския, които може да променят хода на лечението. Предстои да се види кой щам върви, за да не се получи някоя българска мутация, посочи специалистът.

Тодор Кандарджиев изрази и своето мнение относно българската ваксина. По думите му България има традиции във ваксините – български учени са създали ваксините за дифтерия и детски паралич. Но не е чак такъв оптимист, че ще имаме скоро българска ваксина. Той обаче е убеден, че ваксините ще помогнат много и при тази зараза, което е важно за здравомислещите. И допълни и вече има хора, които бързат да се ваксинират, но те не са така силно викащи както тези, които са против имунизацията.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!