София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Проф. Кирил Топалов: Колкото и разделени да сме, този празник трябва изцяло да ни обединява

"Всяко дело, което българинът е подхващал с душа, сърце и готовност за саможертва, е успявало"

18 сОбщество 220 Калоян Ненчев

"Колкото и разделени да сме този празник трябва изцяло да ни обединява. Защото празникът е от немалкото, чрез които отдаваме почит на множество самостоятелни стъпки на българското общество. Цялото ни възраждане е чисто българско дело. Опитът в неговия край, под силното влияние на Русия, не успява. Защото Русия разчита на училите там, а те са настроени критично към нея. Например Димитър Благоев, създател на Българската и Руската социалдемократически партии, има изказване "по-варварска държава от тази не съществува", заяви в ефир проф. Кирил Топалов.

"От възраждането, като минем през Априлското въстание, което също е чисто българско дело, макар че някои историци твърдят, че е подкладено от Русия, за да се намеси, но няма значение. С тези неща можем само да се гордеем. Съединението също е чисто българско дело, имаме и завоювана църковна независимост преди това. Сръбско-българската война е също подкладена от една държава, която не ни мисли доброто", допълни проф. Топалов.

"Всяко дело, което българският народ е подхващал с душа, сърце и готовност за саможертва, е успявало. Както знаем и Батенберг си позволява да суспендира конституцията, но като става Съединението той го узаконява и това му коства поста и живота. Той също се явява на Сливница, на първата линия на Сръбско-българската война. Той е бил сред куршумите. Фердинанд е по-друг тип държавник", посочи още той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!