София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Момеков: Човек, който скоро е преболедувал COVID, няма да има огромна полза от ваксина

Председателят на Българското дружество по фармация смята, че имунизациите показва ефективност
16 сЕвроком 2592

Всички ваксини са регистрирани по особени процедури и те ще продължават да се изследват. Има много ваксини, които са стигнали до пазара след проучвания от 5-6 000 души, а тези ваксини идват на пазара след 30-40 000 души. Като имате предвид, че компаниите са получили големи финансови ресурси от правителства на големи държави. Парите са много важен фактор, а и освен това високите технологии са също важни. Това коментира председателят на Българското дружество по фармация проф. Георги Момеков в ефира на Нова телевизия.

"Това е ваксина, която е проектирана, за да разпознава шиповете на Spyke-протеина. Отговорът колко е имунитетът от ваксината ще разберем след месеци. Няма особено очакване при човек, който скоро е преболедувал да има огромна полза от сегашната ваксинация, вреда също не се очаква", допълни той.

"В САЩ са сложени ваксини на близо 2 млн. души, в Израел е имунизирано 5% от обществото. По света са сложени над 5 млн. ваксини срещу коронавирус. Това не са само ваксините на Пфайзер, но и руската и китайската. Изключително редки са тежките реакции. Всички развити нации трябва да приемат ваксините като коледен подарък. Трябва да се чувстваме привилегировани, че получаваме ваксина", съобщи проф. Момеков. 

"Много компании работят по лекарства в борба с коронавируса. Но медикаментите за СПИН бяха разработвани 10 години", каза председателят на Българското научно дружество по фармация.