София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Пенка Петрова: За да се върнем човечеството към нормален живот, трябва да се ваксинира

По думите й няма нужда малките деца да бъдат ваксинирани
19 мЕвроком 1390

Това, което може да направи човечеството в момента, за да се върне към нормален начин на живот, е да се ваксинира. Тези ваксини не са чисто нови, фирмите, които правят тези ваксини са правили и преди за други коронавируси. Освен това този вирус мутира по-малко, точно 6 пъти по-малко от грипа и вероятно ваксината ще бъде дълготрайна. Това коментира проф. Пенка Петрова, директор на Института по Микробиология към БАН.

"След втората ваксинация вероятно няма да може да се разболява човек за дълго време, вероятно и за цял живот. Вероятно всички ще могат да се ваксинират, но това не значи, че всички трябва да се ваксинират, например малките деца, които изкарват леко болестта и изграждат бърз имунен отговор няма нужда да се ваксинират", каза още тя.

"Тези ваксини са изминали всички етапи на озаконяване, в момента те са подали документи към Европейската агенция по лекарствата и едва когато се разгледат всички документи по ваксината, тогава тя ще влезе в употреба. Масовата ваксинация ще постиген стаден имунитет, защото преболедуването минава на два етапа. Имунният отговор при някои пациенти води до много лоши последици", допълни тя.

По думите й българската ваксина се разработва интензивно, като тя е протеинова, което значи коктейл от антигени, който ще разпознава имунната система. Прототипът ще е готов до Нова година и след това ще започнат експерименти върху животни и хора.