София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Веселин Вучков: Не е необходимо България да има няколко НСО-та

Бившият вътрешен министър коментира предстоящите реформи в МВР

Проф. Веселин Вучков: Не е необходимо България да има няколко НСО-та

Бившият вътрешен министър коментира предстоящите реформи в МВР

4 месецаОбщество 7 Георги Камарашев


Проф. Веселин Вучков, който беше вътрешен министър във втория кабинет на Борисов само за няколко месеца, а след това подаде оставка, каза тази сутрин, че човек не трябва да говори, когато е на обществено поприще. 

„Доста време мина от оставката ми. Когато се явиш пред обществото с програма за реформи, започваш да ги правиш.  Изведнъж разбирам съвсем неочаквано, че трябва да работя  с хората, срещу които съм се борил. За това имах категорично несъгласие с тогавашния премиер. Персоналните промени бяха абсолютно задължителни. Двама от тях олицетворяваха модела на Орешарски. Това бяха  Светлозар Лазаров и Писанчев. След моята оставка тези хора бяха освободени от длъжност“, каза бившият министър.

"Нямам обяснение защо срещнах съпротива в премиера за тяхната смяна. След като ще бъде така, реших да подам оставка. Разочарованието не е по този повод. Опитвам се да бъда балансиран. Въпросът е да осъществяваш реформи. След като не можеш да ги осъществиш, се натрупва разочарование. След това имахме разговор с Борисов, как си представяте Лазаров да бъде главен секретар? Спомнете си какви щети бяха нанесени на МВР по време на Орешарски. Нямаше как да продължа да работя с тези хора.

Относно предстоящите реформи, свързани със създаването на главна дирекция „Жандармерия“, проф. Вучков обясни: „Сякаш признаваме, че живеем в една терористична полудържава. Ние не сме Сомалия. Откъсването на „Антитерор“ от ГДБОП не е добре. Други са нещата, които трябва да се променят. За мен е необяснимо, защото създаването на главна дирекция „Жандармерия“ не е вписано в нито една управленска програма. Дали пък не трябва да се създаде ново звено за охрана на държавни служители?! Такъв законопроект бе внесен от ГЕРБ. Необходимо ли е на България да има няколко НСО-та? Необходимо е да има съдържателен дебат за това какви звена ще охранява МВР и да се спре със спекулациите по отношение на НСО“, подчерта Вучков.