София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Прокурорите от ВСС сезират ЕК и ЕП за изявление на Лозан Панов

"Нарушил е принципа на независимостта на съдебната власт"

Прокурорите от ВСС сезират ЕК и ЕП за изявление на Лозан Панов

"Нарушил е принципа на независимостта на съдебната власт"

1 денПравосъдие 89 Мирослав Митков


Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изпрати до Европейската комисия и Европейския парламент приетата на 13 май 2020 г. декларация по повод изявление на Лозан Панов, съобщиха от ВСС.

Прокурорите сезират европейските органи заради това, че председателят на Върховния касационен съд с изявлението си за "Дневник" принципа за независимостта на съдебната власт и е направен опит за косвено влияние върху прокуратурата, във връзка с конституционно установените ѝ правомощия по надзора за законността в Република България.

С декларацията Прокурорската колегия на ВСС отправи призив към г-н Панов „да се въздържа в своите публични изяви от думи и изрази, които отразяват по манипулативен и обиден начин действията на правоохранителните органи в Република България, и да спазва Стандартите за независимост на съдебната  власт,  приети  от председателстваната от него Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет“.

Декларацията на Прокурорската колегия на ВСС е приета в съответствие с Механизма за публична реакция в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи.