София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Протест в село Труд

Жителите му излязоха на улицата заради системно обгазяване
пропускане

Протест в село Труд

Жителите му излязоха на улицата заради системно обгазяване

10 чОбщество 738 Златина Петкова


Жители на пловдивското село Труд излязоха на  протест снощи с искане за оставките на директора инж. Георгиева и инж. Кондаклиева, ръководител "Контрол" в пловдивската екоинспекция. 

Недоволството им беше провокирано от системното обгазяване на селото от централа за производство на газ, намираща се на метри от домовете им. Терорът според тях продължава вече над пет години, а екоинспекцията твърди, че проблем в селото няма. 

След обгазяванията от последните дни, за които има десетки свидетели, инспекцията е написала поредното предписание на оператора на централата, което изисква да не се съхраняват суровини на открито на производствените площадки. 

Жителите на Труд са категорични, че такива предписания в годините инспекцията е издавала множество пъти, но контрол по тяхното изпълнение нямало и обгазяването продължава.  

По време на протеста потърпевшите символично запечатаха входа на екоинспекцията с лозунги, протоколи от проверки, които според тях имат нулев резултат и тиксо. 

Недоволните се заканиха, че това е първата от редицата институции, които смятат да запечатат, защото според тях, както на местно ниво, така и на национално, институциите продават здравето на хората и са безпомощни пред техните проблеми.